University of Essex, Velika Britanija

Lokacije
BHV d.o.o.
Trg kralja Tomislava 17/II
10000 Zagreb
Tel: 01/4812-200
Fax: 01/4819-200
University of Essex sveučilište je smješteno u povijesnom gradu Colchesteru, a svojim studentima nudi dodiplomske i poslijediplomske studije iz raznih područja. Jedno je od 10 najboljih britanskih sveučilišta, a osim kvalitetne nastave svojim studentima pruža i smještaj u moderno opremljenom kampusu.

Osnovne karakteristike

University of Essex je sveučilište koje je za 2008. rangirano na 31. mjesto liste najboljih 100 sveučilišta u Velikoj Britaniji, što je dokaz kvalitete i visoke reputacije ove obrazovne ustanove. Osnovano 1965., a na njemu trenutno studira preko 7500 studenata, od čega 22% njih pohađa jedan od poslijediplomskih programa.
Sveučilište se sastoji od 18 odsjeka koji pokrivaju područja humanistike, socijalnih znanosti, znanstvenog područja i inženjerstva.

Sveučilište je smješteno u gradu Colchesteru koji je udaljen samo 80-ak km od Londona i 75 km od Cambridgea. Ovaj povijesni grad studentima nudi brojne sportske objekte, barove, noćne klubove i trgovine, a nekima će se možda svidjeti i činjenica da je to jedan od gradova s najmanje oborina u Vel. Britaniji.

Kampus je smješten na preko 200 hektara atraktivnog zemljišta koje obiluje zelenilom i parkovima, a blizu je i obala. Na kampusu se nalaze razne trgovine, restorani, banke, a i smještaj za veliku većinu studenata. Oni koji vole sport pronaći će ovdje veliki broj sportskih objekata, a umjetnički nastrojeni studenti moći će pohađati lokalno kazalište ili jednu od izložbi u sklopu galerije.

 

Akademski stupnjevi

University of Essex nudi sljedeće akademske programe:

- Dodiplomski studij
- Poslijediplomski studij
- "Essex Bridging Year" odn. jednogodišnju pripremu za upis na dodiplomski studij
- Međunarodni program

  • Dodiplomski studij

Dostupni su studiji iz sljedećih područja:

- Računovodstvo i financije / Poslovni menadžment / Ekonomija
- Američki studiji / Filmski studiji / Europski studiji
- Umjetnost i dizajn / Kreativno pisanje / Drama
- Biokemija / Biologija / Molekularna biologija / Ekologija
- Kompjutorske znanosti
- Elektronika i telekomunikacije
- Povijest / Povijest umjetnosti / Humanističke znanosti
- Engleski jezik i književnost
- Pravo / Politika / Sociologija / Filozofija / Psihologija
- Sport

Većina ovih studija traje 3 godine, dok neki traju četiri godine. Studenti se ocjenjuju kombinacijom pismenih radova i ispita, dok je u slučaju znanstvenih i inženjerskih smjerova u ocjenjivanje uključena i praktična komponenta, odn. rad u laboratoriju.

S obzirom da srednjoškolsko obrazovanje u Velikoj Britaniji traje dulje nego u Hrvatskoj, studenti za upis na fakultet trebaju položiti jednu godinu razlike koja se zove "Essex Bridging Year". Ukolliko aplikanti imaju izvrsno znanje engleskog jezika i odlične ocjene, ponekad je moguć i direktan upis.

  • Poslijediplomski studij

Dostupni su magisterski i doktorski studiji iz sljedećih područja:

- Računovodstvo i financije / Ekonomija / Poduzetništvo i poslovanje
- Menadžment
- Gluma / Filmski studij / Književnost, film i kazalište
- Politika i međunarodni odnosi / Pravo / Ljudska prava
- Kompjutorske znanosti / Elektroničko inženjerstvo
- Matematika i statistika / Psihoanalitički studij
- Psihologija / Sociologija i kriminologija / Filozofija
- Lingvistika / Povijest / Povijest umjetnosti
- Sport

Magistarski studij u pravilu traje jednu godinu, a sastoji se od nastave, pismenih radova i glavnog istraživanja kojemu je rezultat disertacija. Mnogi magisterski studiji mogu biti uvod ili prvi dio doktorskog studija koji završava obranjenom doktorskom disertacijom i titulom doktora.

 

"Essex Bridging Year"

Za upis na britanska sveučilišta, pa tako i na ovo, potrebno je završiti 13 godina školovanja. S obzirom da ono kod nas iznosi 12 godina, studenti koji namjeravaju upisati dodidplomski studij moraju položiti jednogodišnju razliku koja se zove "Essex Bridging Year". Ovaj program provodi se na sveučilištu u Essexu od strane vlastitog nastavnog osoblja, a studentima pruža dobru pripremu za nadolazeći studij. Studenti koji pohađaju ovaj program unapređuju znanje engleskog i imaju mogućnost biranja predmeta, ovisno o onome što namjeravaju studirati.

Međunarodni program

Međunarodni program omogućuje studentima boravak i studiranje u drugim zemljama u sklopu svog studija. U ovom programu mogu sudjelovati dodiplomski studenti iz svih zemalja svijeta, a postoje dvije opcije:

- Studenti iz stranih zemalja mogu provesti semestar ili jednu akademsku godinu na Sveučilištu u Essexu
- Studenti Sveučilišta u Essexu mogu provesti semestar ili jednu akademsku godinu studirajući na nekom drugom sveučilištu u svijetu

Po završetku ovog programa studenti mogu dobiti transkript s odslušanim kolegijima i brojem skupljenih bodova koji mogu predočiti na svom matičnom sveučilištu.

Uvjeti za upis

Dodiplomski studij

Za upis na dodiplomski studij potrebno je položiti jednu godinu razlike u sklopu programa "Essex Bridging Year". Da biste se mogli upisati na ovaj program potreban je dobar opći uspjeh u srednjoj školi kao i 500 bodova na TOEFL testu.

Nakon što ste položili godinu razlike, imate pravo na izravan upis na studijsko područje koje odaberete.

Poslijediplomski studij

Za upis na poslijediplomski studij morate ostvariti dobar uspjeh na dodiplomskom studiju. Za istraživački studij morate moći demonstrirati dobro razumijevanje problematike koju upisujete, kao i imati jasan plan studija koji će završiti stečenom titulom magistra ili doktora.

Smještaj

Dodiplomskim studentima se na kampusu u Colchesteru trenutno nude jednokrevetne sobe i to tijekom čitavog trajanja studija. Poslijediplomski studenti imaju osiguranu sobu za vrijeme prve godine, no poslije toga se moraju prijaviti za sobu.

Ukoliko za vrijeme studija želite stanovati u privatnom smještaju, University of Essex može vam pomoći pronaći oko pronalaska te vrste smještaja.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne