Studij Ekonomije

Lokacije
Sveučilište u Dubrovniku
Branitelja Dubrovnika 29
20000 Dubrovnik
Tel: 020/445-744
Fax: 020/435-590
Svrha je studija da se omogući studentima širi izbor u studiranju ekonomije i poslovne ekonomije prema njihovim preferencijama i potražnji na tržištu rada, uz istodobno uključivanje u europske tokove visokoškolskog obrazovanja na ovoj razini (istovrijednost diploma).

S druge strane, ovakav studij pruža studentima široki izbor u studiranju ekonomije i poslovne ekonomije koji će im omogućiti stjecanje specijalističkih znanja iz pojedinih područja kako bi, kao specijalisti, mogli lakše naći posao na tržištu rada.

Kome je studij namijenjen?

Sveučilišni preddiplomski i diplomski studij namijenjen je studentima koji se žele osposobiti za područje ekonomije i poslovne ekonomije – turizma, međunarodne trgovine, marketinga, menadžmenta i financijskog menadžmenta. Oni koji upisuju dvogodišnji stručni studij turizma osposobljavaju se za poslove ekonomista u turizmu.

Kako je studij organiziran?

Studij je organiziran kao trogodišnji preddiplomski i dvogodišnji diplomski studij, tj. po modelu 3+2 godine. Studenti na preddiplomskom studiju pri upisu mogu birati što će studirati i što će im pisati na diplomi (npr. baccalaureus financijskog menadžmenta, baccalaureus ekonomije i financijskog menadžmenta, baccalaureus turizma i menadžmenta i dr.), pa mogu izabrati jedan ili dva studijska smjera. Daljnjim dvogodišnjim studiranjem mogu se usmjeriti na jedno područje i dobiti diplomu magistra struke nakon ukupno pet godina studiranja na preddiplomskom i diplomskom studiju.

Osnovna obilježja programa studija

Program je studija koncipiran tako da studenti nakon završetka trogodišnjeg studija stječu znanja prijeko potrebna za obavljanje različitih visokostručnih, upravljačkih i analitičkih poslova iz veoma širokog područja ekonomije i poslovne ekonomije. Student mora upisati i položiti šest obveznih temeljnih predmeta, tri obvezna predmeta studija i tri obvezna predmeta studijskog smjera te minimalno pet od deset izbornih predmeta.

Nakon završetka petogodišnjeg studija studenti stječu sposobnost za ovladavanje metodologijama znanstvenoga, ali i stručnog, rada i vještinama u rješavanju najsloženijih razvojnih i tekućih problema kako bi mogli preuzeti vodeću ulogu u ekonomski visokostručnim i menadžerskim poslovima.

Svi su predmeti jednosemestralni (30 sati predavanja + 30 sati vježbi) što omogućuje dinamičniji studij i logičnije vremensko upisivanje te polaganje pojedinih predmeta. Program je studija «složen» tako da obuhvaća temeljne sadržaje koji će pridonijeti upoznavanju bitnih elemenata onoga što se drži ključnim općenito za ekonomsku struku i pojedina specijalistička usmjerenja (studijske smjerove).

Suradnja s drugim visokoškolskim ustanovama

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku ima stručnu i znanstvenu suradnju s: Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Fakultetom za turistički i hotelski menadžment Sveučilišta u Rijeci, Sveučilištem u Zadru i Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru. Profesori s tih fakulteta sudjeluju u nastavi na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Posebno je intenzivna suradnja s fakultetima, institucijama i organizacijama iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine, V. Britanije, Francuske, Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne