Ukinuto oporezivanje stipendija

U novi Zakon o porezu na dohodak uvrštene su izmjene i dopune koje je Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Hrvatsko-američkom zakladom za obrazovanje i izobrazbu, uputio premijerki Kosor i ministru Šukeru u travnju 2010. godine u okviru kampanje Stop oporezivanju stipendija.

Glavne promjene koje se odnose na stipendiranje u Zakonu o porezu na dohodak nalaze se u članku 10. kojim se reguliraju primici na koje se ne plaća porez na dohodak. Novina je točka 18. kojom se propisuje da će se neoporezivim primitkom (do iznosa koji će biti propisan Pravilnikom o porezu na dohodak) smatrati stipendije studentima, izabranima na javnim natječajima kojima mogu pristupiti svi studenti pod jednakim uvjetima, za redovno školovanje na visokim učilištima.

Spomenute stipendije mogu dodjeljivati zaklade, fundacije, ustanove i druge institucije registrirane u Republici Hrvatskoj za odgojno-obrazovne ili znanstveno-istraživačke svrhe, koje djeluju u skladu s posebnim propisima te su osnovane s namjenom stipendiranja.

 

Usprkos važnim pozitivnim promjenama i dopunama Zakona, iz navedenih izmjena nije jasno hoće li Pravilnik ograničiti neoporezivi iznos stipendija. IRO i Zaklada predlažu da se umjesto dosadašnjeg ograničavanja neoporezivog iznosa stipendija (1.600,00 kn), novim Pravilnikom podrobnije odrede troškovi koje stipendija pokriva i način njihovog dokumentiranja u svrhu učinkovite kontrole namjenskog trošenja neoporezivih stipendija.

 

Također iz Zakona nije jasno odnose li se neoporezive stipendije na redovno studiranje i u tuzemstvu i u inozemstvu.

Edukacija i savjetovanje trebalo bi biti prisutno i važno svima onima koji uvijek žele biti korak ispred konkurencije. Cilj nam je klijenta uvesti u svijet ICT-a te unaprijediti i usavršiti njegovo poslovanje na internetu.

Uslugama savjetovanja nastojimo pomoći u izradi najboljeg koncepta za web projekt i pomoći oko informatičke edukacije.

Pregled seminara:

- Online oglašavanje
- Online media planiranje
- Internet (online) prodaja
- SEO edukacija