Hotel Institute Montreux, Švicarska

Lokacije
BHV d.o.o.
Trg kralja Tomislava 17/II
10000 Zagreb
Tel: 01/4812-200
Fax: 01/4819-200
Turizam kao privredna grana svojim iznimno brzim razvojem i značenjem za nacionalne ekonomije zahtjeva sve bolju izobrazbu kadrova. Studij hotelijerstva i turizma nudi široka znanja kako studentima, tako i profesionalcima koji već posjeduju određena iskustva u ugostiteljstvu, na područjima hotelskog menadžmenta, turističkog menadžmenta i menadžmenta u hotelsko-ugostiteljskoj prehrani.

Završetkom ovog studija posjedovat ćete i specifična znanja iz marketinga, računovodstva i upravljanja hotelskim osobljem, te potpuno razumjeti utjecaj putovanja, odnosno prometa i turizma na hotelsku industriju.

Osnovne karakteristike

Hotel Institute Montreux osnovan je 1984. god. kao jedna od prvih švicarskih škola hotelskog menadžmenta na engleskom jeziku. Od tada svake godine broj polaznika raste, a HIM se smatra jednom od najboljih švicarskih škola hotelijerskog menadžmenta sa svjetskom reputacijom.
Švicarska je kolijevka svjetskog hotelijerstva i turizma, a švicarsko hotelijerstvo poznato je u cijelom svijetu. Pri odabiru budućeg studija trebalo bi dobro razmisliti o ovoj opciji, jer je više od 80 % menadžera vodećih svjetskih hotela steklo svoje diplome upravo u Švicarskoj.
HIM kombinira tradicionalno švicarsko hotelijerstvo s američkim prokušanim menadžmentom i razvijen je poseban „Švicarsko-američki” program u suradnji sa priznatim američkim sveučilištem Northwood. Na kraju studija dobiva se dvostruka švicarsko – američka diploma što diplomante svrstava na visoku poziciju pri budućem zapošljavanju.

HIM je jedna od članica Swiss Education Grupe (SEG) koja objedinjuje vodeće fakultete hotelijerskog menadžmenta u Švicarskoj i jamči najviše standarde akademskih programa, objekata i usluga koje nudi svojim studentima.
SEG nudi poseban English Foundation Program kao pripremni program za studije hotelijerskog menadžmenta u Švicarskoj. Namijenjen je studentima koji žele poboljšati i unaprijediti svoj engleski jezik, a traje 4-16 tjedana, ovisno koji program se izabere.

Akademski stupnjevi

Postoji mogućnost završetka programa od 2, 2.5 te 3 godine unutar dodiplomskog studija. Prva i druga godina sastoje se od akademskih semestara (s predavanjima) koji traju 5 mjeseci i plaćene prakse koja traje 4 do 6 mjeseci. Treća godina ima dva akademska semestra.

Postoji i četvrta godina koja nudi poseban akademski program od 4 modula po 9 tjedana nakon čijeg završetka se dodijeljuje MBA (Master's in Buisness Administration).

Kvalifikacije koje se dobivaju nakon završetka određenog programa:

- 2 godine - Swiss Diploma in Hotel Operations Management 
- 2.5 godine - Swiss Higher Diploma in Hotel Management and American AH&LA Diploma in Hotel Management (po izboru)
- 3 godine - BBA (Dual Major) in Business Management & Hotel, Restaurant and Resort Management (NorthwoodUniversity)
- 4 godine - American Masters in Business Administration (MBA)

  • Viša škola

U dvogodišnjem programu studentima se pruža mogućnost odabira općih i izbornih predmeta te sudjelovanje u programu stažiranja kojim se stječe dragocjeno iskustvo i stručnost. Ovaj studij uključuje jezičnu poduku, praktično iskustvo u posluživanju hrane, djelatnosti u kuhinji i kompjuteriziranu uslugu gosta na hotelskoj recepciji.

Dvogodišnji program sastoji se od 4 semestra.

Prvi semestar je akademski i traje 5 mjeseci (33 sata predavanja tjedno). Fokus je na upravljanju odjelom hrane i pića, a studenti imaju praktični trening u restoranima & barovima hotela u kojima su smješteni. Upravljanje odjelom hrane i pića je osnova poslovanja svakog hotela. Također se uče i menadžmentski predmeti (osnove računovodstva), te opći predmeti kao što su komunikologija, jezici (francuski, njemački).

Nakon završenog akademskog semestra HIM-ov ured za stažiranje pronalazi svakom studentu gdje će odraditi praksu u trajanju od 4 do 6 mjeseci. Praksa se može odraditi u Švicarskoj ili izvan nje.
Treći semestar je opet akademski i traje 5 mjeseci (30 sati predavanja tjedno). Fokus je na upravljanju odjelom za smještaj gostiju – recepcija i održavanje soba. Izuzetno je važno da gosti budu zadovoljni od trenutka kada se prijave do trenutka kada odu iz hotela. Studenti se uče raditi na Fidelio programu za rad na recepciji, sustavu tj. softveru koji se koristi u većini svjetskih hotela. Uče se napredniji menadžmentski predmeti, a nastavljaju se učiti i opći predmeti.

Nakon završenog semestra opet slijedi plaćena praksa od 4 do 6 mjeseci, no ovaj put studenti sami moraju sebi pronaći gdje će je odrađivati.

Nakon završene dvije godine dobiva se diploma - Swiss Diploma in Hotel Operations Management.

Nakon toga moguće je nastaviti školovanje prema Bachelor Degree stupnju.

Treća godina je akademska (predavanja) i bez prakse, a naglasak je na menadžmentskim predmetima (strateško planiranje, međunarodna trgovina,…). Rade se projekti i potiče se grupni i timski rad. Nakon završene 2,5 godine (5 semestara) može se dobiti viša diploma - Swiss Higher Diploma in Hotel Management & American AH&LA Diploma in Hotel Management (po izboru).

  • Dodiplomski programi

Bachelor Degree

Ako se nastavi daljnjih 5 mjeseci (6. semestar), nakon završene 3 godine može se dobiti BBA tj. Bachelor of Buisness Administration (Dual Major) in Business Management & Hotel, Restaurant and Resort Management (Northwood University) . Predavanja u 6. semestru većinom drže predavači sa američkog Sveučilišta Northwood, a naglasak je na menadžmentu.

Važno je istaknuti da se Bachelor degree dobiva već nakon završene 3 godine što diplomantima omogućava manja ulaganja i raniji početak karijere.

  • Poslijediplomski programi

Za one koji već imaju diplomu iz nekog područja ili najmanje 3 godine radnog iskustva na rukovodećoj poziciji u hotelijerskoj industriji, nudi se mogućnost poslijediplomskog studija. Postoje 2 različita programa (svaki od njih traje 5 mjeseci - akademski semestar + mogućnost odrađivanja plaćene prakse u trajanju od 4 do 6 mjeseci).
Kvalifikacije nakon završetka programa su:
Postgraduate Diploma in Hotel Management ili Postgraduate Diploma in Hotel Operations Management.

Od rujna 2008. god. Hotel Institute Montruex u suradnji sa školom menadžmenta Richard DeVos sa Northwood sveučilišta omogućava nakon završene 4. godine dobivanje stupnja MBA (Master of Buisness Administration). Predavanja su raspoređena u 4 modula po 9 tjedana a drže ih predavači sa spomenutog američkog sveučilišta.

MBA mogu upisati i osobe koje već imaju Bachelor Degree iz nekog područja, no moguće je da će morati polagati ispite razlike.

Gdje se nalaze Hotel Institute Montruex

  • Švicarska - Montreux

Preduvjeti za upis/potrebna dokumentacija

za dodiplomski studij:
- 18 godina
- engleski jezik - TOEFL 500+, IELTS 5.0 ili HIM test 56+
- završena srednja škola - prijepis ocjena i mature preveden na engleski jezik i ovjeren

za poslijediplomski studij:
- 21 godina
- engleski jezik - TOEFL 525+, IELTS 5.5 ili HIM test 62+
- Bachelor Degree iz nekog drugog područja ili najmanje 3 godine radnog iskustva na rukovodećem položaju u hotelijerskoj indstriji
- ovjerena kopija diolome i dokaz o radnom iskustvu

Smještaj i hrana

Smještaj u hotelima koji su preuređeni i prilagođeni za život i rad studenata - Hoteli Europa i Miramonte: 

  • jednokrevetne i dvokrevetne Superior Deluxe sobe: kupaona, pogled na jezero, TV, DVD, Stereo sistem, bežični internet 
  • jednokrevetne i dvokrevetne Deluxe sobe: kupaona, pogled na jezero, bežični internet 
  • jednokrevetne i dvokrevetne Standardne sobe: pogled na planine, kupaona se dijeli

Prehrana: puni pansion od ponedjeljka do petka, brunch i večera vikendom

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne