Diplomski studij Mediji

Lokacije
Sveučilište u Dubrovniku
Branitelja Dubrovnika 29
20000 Dubrovnik
Tel: 020/445-744
Fax: 020/435-590
Diplomski studij prirodni je nastavak preddiplomskog studija „Mediji i kultura društva“ Sveučilišta u Dubrovniku, ali i sličnih studijskih programa koji se izvode na drugim sveučilištima.

Diplomski studij osposobljava studente za samostalno znanstveno-istraživačko i visoko stručno djelovanje u medijima, adekvatnu primjenu teorijskih spoznaja u praktičnom radu i organizaciji medija te samostalno proučavanje zbivanja u medijima, društvu i odnosima između medija i društva. Stečena teorijska i praktična znanja diplomirani će studenti moći primijeniti u medijskim kućama, institutima, vladinim i nevladinim organizacijama koje se bave medijima, civilnim društvom i javnostima te znanstveno-istraživačkim ustanovama društvenih znanosti.

Hrvatsko medijsko okružje iskazuje izraziti deficit upravo ovakvih kadrova. Obrazovna struktura članova Hrvatskog novinarskog društva potvrđuje tezu kako je Hrvatska deficitarna upravo kadrovima koji su sposobni teorijski uočiti trendove razvoja medija te na visokoj stručnoj razini primijeniti znanja temeljena na suvremenoj znanosti koja proučava medije. Zbog toga je plan i program diplomskog studija koncipiran tako da zadovolji potrebe struke a da istodobno studentima pruži program koji je adekvatan svjetskim diplomskim studijima medija.

Nositelji predmeta su, uglavnom, sveučilišni nastavnici koji su radili u medijima i vrlo dobro poznaju njihovo ustrojstvo, potrebe i način djelovanja. Svoja velika praktična znanja nastavnici su upotpunili suvremenim teorijskim dostignućima te u adekvatnom omjeru pretočili u nastavne planove i programe. Svi nastavnici imaju zavidno praktično iskustvo iz područja predmeta kojeg predaju, ali su ujedno i cijenjeni znanstvenici upravo iz tog područja, što se može potkrijepiti njihovom dosadašnjom djelatnošću i objavljenim znanstvenim djelima.

Prva godina

Obvezni kolegiji
Teorija masovnih medija
Kulturne vrednote i odgovornost medija
Komunikološki aspekti medija
Metode istraživanja u medijima
Engleski za novinare
Seminarski rad
Projekt godine

Izborni kolegiji
Mediji i izbori
Mediji i djeca
Lokalni mediji
Kulturni identitet
Online produkcija
Javni mediji
*Predmet Sveučilišta u Dubrovniku

Druga godina

Obvezni kolegiji:
Mediji i politički procesi u Hrvatskoj
Medijska kultura
Deontologija novinarske profesije
Engleski za novinare
Projekt godine
Diplomski rad

Izborni kolegiji:
Tehnička izrada medija
Krizno izvještavanje
Mediji i integracijski procesi
Tehnička izrada medija
Krizno izvještavanje
Mediji i integracijski procesi
Upravljanje medijima
Teorija novih medija
Bioetika i mediji
*Predmet Sveučilišta u Dubrovniku

*Kolegiji na diplomskim studijima Sveučilišta u Dubrovniku vrijednosti po 6 ili više ECTS.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne