Poslijediplomski studij Pomorstvo

Lokacije
Sveučilište u Dubrovniku
Branitelja Dubrovnika 29
20000 Dubrovnik
Tel: 020/445-744
Fax: 020/435-590
Pomorstvo je po svom temeljnom određenju interdisciplinarno i transdisciplinarno znanstveno područje, tako da istraživanje i rješavanje problema u pomorstvu podrazumijeva interdisciplinarnost i kolaborativnost.

Opći ciljevi predloženog poslijediplomskoga doktorskog programa su obrazovanje i razvoj istraživača za kojima postoji društvena potreba i koji će biti sposobni:

  • izvoditi fundamentalna i primijenjena istraživanja u pomorstvu,
  • provoditi samostalni istraživački rad na razini međunarodno prihvaćenih standarda kvalitete,
  • aktivno doprinositi razvoju humanog društva i održivog razvoja, te
  • prenositi usvojeno znanje na buduće generacije studenata i njegovu prezentaciju u javnosti, općenito.

Predloženi studijski program nastoji kod studenta doktorskoga studija razviti sljedeće sposobnosti:

  • provođenje istraživačkog rada primjenom znanstvene metodologije,
  • provođenje istraživačkog rada u duhu općenito prihvaćene istraživačke etike,
  • kritičku procjenu vlastitoga istraživačkog rada i istraživačkog rada drugih,
  • interdisciplinarni rad i primjenu rezultata u kontekstu različitom od onoga u kojem su oni nastali,
  • prijenos znanja na pedagoški način,
  • vođenje istraživačkih aktivnosti.

Namjera je predlagača postići navedene sposobnosti nudeći studentima strukturiranu izobrazbu, uključujući obvezne predmete koji studentu daju solidnu znanstvenu podlogu za bavljenje istraživačkim radom na razini međunarodne konkurentnosti, uz kvalitetno mentorsko vođenje, te mogućnost razvoja vještina prijenosa znanja mogućim angažmanom na sveučilišnim studijskim programima, uključivanjem u znanstvenoistraživačke i nastavne seminare, koje organiziraju nositelj i izvođači studija, te učešćem na međunarodnim i domaćim znanstvenim skupovima.
Osnovni cilj predloženog poslijediplomskoga doktorskog studija je omogućiti studentima djelotvorno obrazovanje kroz predložene nastavne i istraživačke elemente, uključujući proširenje njihovog predznanja i produbljivanje njihove ekspertize, kroz originalni znanstvenoistraživački rad. Takav rad mora zadovoljavati međunarodno prihvaćene visoke standarde kvalitete i u znatnoj mjeri doprinositi razvoju znanstvene misli unutar istraživačkih područja iz pomorstva.

Iz toga razloga, praćenje kvalitete poslijediplomskoga doktorskog studija je od ključnog značenja i provodit će se različitim oblicima evaluacije i samoevaluacije nastavnika, studenata i pratećih službi, institucionalnim praćenjem provođenja studija te prihvaćanjem objektivnih mjerila kvalitete, a što je detaljnije opisano u poglavljima 3.4.3 i 4.11.

Program je usklađen sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom školstvu, Strategijom razvoja Republike Hrvatske - “Hrvatska u 21. stoljeću”, projektnim zadacima: Pomorski promet, Promet i Informacijska i komunikacijska tehnologija, te međunarodnim propisima. Pri izradi programa posebno se vodilo računa o usklađivanju nastavnih sadržaja i predmeta s preporukama vodećih svjetskih institucija.

KOMPETENCIJE KOJE STUDENT STJEČE ZAVRŠETKOM STUDIJA

Osnovni cilj predloženog doktorskoga studija je omogućiti studentima djelotvorno obrazovanje kroz provođenje originalnog znanstvenoistraživačkog rada. Završetkom studija student je osposobljen za kritičku analizu, ocjenu i sintezu novih i kompleksnih koncepata, kao i razvoj novih metodoloških postupaka u pomorstvu.

Student je isto tako osposobljen za samostalan napredan znanstvenoistraživački i stručni rad u modeliranju, simuliranju, upravljanu, analizi, odlučivanju i projektiranju sustava u pomorstvu. Te kompetencije uključuju i razvoj sposobnosti i znanja studenata za rješavanje specifičnih problema na interdisciplinaran način, posebno u kontekstu međusobnih odnosa pomorskog sustava i njegova okruženja. Stjecanjem naprednih znanja iz pojedinih znanstvenih disciplina, omogućit će studentima da dalje samostalno razvijaju i unapređuju te djelatnosti u domeni istraživanja, planiranja, projektiranja, izvođenja te upravljanja najsloženijim sustavima.

Dodatni cilj studija je razvijanje i unapređivanje sposobnosti prezentiranja rada poslijediplomanda, te vođenje rasprave s logičkim argumentiranjem pozitivnih znanstvenih činjenica (vezanih uz informacije, ideje, probleme i moguća rješenja) stručnoj i drugoj javnosti. Na taj način student postaje osposobljen da, unutar akademske i stručne javnosti, promiče tehnološki napredak u društvu temeljenom na znanju, a završetkom studija ima sva potrebna znanja i vještine za samostalno djelovanje unutar akademske zajednice.

Pristupnici stječu znanja iz područja tehničkih znanosti, polje Tehnologije prometa i transporta.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne