Isplativost investicijskih projekata: Financijska analiza

Lokacije
Verlag Dashofer d.o.o.
Šubićeva 42/1
10000 Zagreb
Tel: 01/4655-107
Fax: 01/4655-108
Predmet seminara je analiza i postupak donošenja odluke o dugoročnim ulaganjima u realnu imovinu poduzeća te ocjena isplativosti planiranih investicijskih projekata.

Resursima poduzeća upravlja se s ciljem povećanja vrijednosti poduzeća, a vrijednosti može biti stvorena upravo kroz nove investicijske projekte ako je odluka o ulaganjima donesena na adekvatan način. Odluka o novim investicijama donosi se tek nakon što je provedena detaljna analiza oportunosti koja će pokazati:

  • Kako će se (iz kojih izvora) financirati ulaganje;
  • Hoće li projekt biti dovoljno profitabilan da pokrije troškove izvora financiranja;
  • Hoće li poduzeće vrijediti više nakon ove poslovne odluke.

Seminar je predviđen za manju grupu polaznika.

Namjena seminara
Cilj seminara je educirati polaznike kako izračunati novčane tokove projekta (vrijednost investicijskih ulaganja, čiste godišnje novčane tokove i rezidualnu vrijednost) na osnovu kojih se izračunava isplativost projekta. Analizirati će se različiti problemi s kojima se analitičar susreće pri prognozama novčanih tokova projekta. Posebna pažnja posvetiti će se analizi koja prethodi prognozama novčanih tokova projekta poput analize industrije u kojoj poduzeće posluje (analiza konkurenata, kupaca i dobavljača), analiza konkurentske strategije te analiza poslovne strategije poduzeća jer ovi čimbenici u velikoj mjeri utječu na isplativost novog investicijskog projekta. Polaznici će također naučiti kako izračunati trošak kapitala poduzeća koji predstavlja diskontnu stopu kojom se budući novčani tokovi projekta svode na sadašnju vrijednost. Projekti će se analizirati primjenom temeljnih metoda financijskog odlučivanja kao što su čista sadašnja vrijednost i interna stopa profitabilnosti te dodatnih metoda poput razdoblja povrata i indeksa profitabilnosti. Drugi dan seminara organiziran je kao radionica na kojoj će svaki polaznik naučiti analizirati isplativost projekta na konkretnim primjerima iz prakse.

Ciljna skupina
Seminar je prvenstveno namijenjen osobama zaduženim za investicijska ulaganja te menadžmentu iz područja poslovnih financija, ali i osobama zaposlenim u drugim odjelima (računovodstvo, plan i analiza, prodaja) te revizorima i analitičarima kako bi bolje razumjeli pravila donošenja odluka o investicijskim ulaganjima.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: da
  • Uvjerenje: ne
  • In-house: da
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne