Srednja glazbena škola za popularnu i jazz glazbu

Lokacije
Učilište za popularnu i jazz glazbu
Park Ribnjak 1
10000 Zagreb
Tel: 01/4818-592, 098/312-344
Fax: 01/4852-632
Četverogodišnji program srednje škole za redovne i odrasle učenike. Učenici se u ovaj program mogu upisati nakon položenog prijamnog ispita.

Plan i program srednje škole za popularnu i jazz glazbu rezultat je sinteze određenih postignuća tradicionalne glazbene pedagogije i sastavnica popularnih glazbenih stilova i pravaca dvadesetog stoljeća. Kako je popularna glazba odredila nove zahtjeve i standarde u teorijskom i praktičnom pristupu glazbi te revalorizirala uvriježena načela i mjerila, uobičajeni programi glazbenih škola značajnim dijelom nisu primjenjivi u obrazovanju i usavršavanju mladih glazbenika.

Izvođači popularne glazbe često započinju svoje obrazovanje u kasnijoj dobi od redovnih učenika glazbenih škola i stječu ga nerijetko privatnom podukom, tečajevima i samostalnim radom. Da bi se i njima omogućio nastavak školovanja zajedno s redovnim učenicima, kandidati za upis u srednju školu za popularnu i jazz glazbu mogu biti stariji od 17 godina, a svi se upisuju nakon uspješno položenog prijamnog ispita.

Odgojni i obrazovni cilj srednje škole za popularnu i jazz glazbu je stvaranje profesionalnih kadrova za potrebe glazbene produkcije te pripremanje učenika za nastavak školovanja na visokoškolskoj glazbenoj ustanovi.

Organizacija rada

Kao temeljni predmeti struke u srednjoj školi za popularnu i jazz glazbu uče se pjevanje, glasovir, gitara, kontrabas, bas gitara, bubnjevi i udaraljke i saksofon. Osim nastave temeljnog predmeta struke, svi učenici pohađaju nastavu solfeggia, harmonije, kontrapunkta, povijesti glazbe, poznavanje glazbala i elektroakustičkih uređaja, jazz teorije, harmonije i aranžiranja, skupnog muziciranja i obveznog glazbala.

Učenici se u ovaj program mogu upisati nakon položenog prijamnog ispita. Prijamni se ispit sastoji od provjere znanja i vještina s područja solfeggia, teorije glazbe i glavnog predmeta. Kandidati za upis u srednju školu za popularnu i jazz glazbu koji nisu završili osnovnu glazbenu školu mogu se upisati ukoliko su stekli potrebna znanja i vještine pohađanjem odgovarajućih glazbenih tečajeva ili privatnom podukom. Kandidati za upis u program za popularnu i jazz glazbu koji udovolje zahtjevima prijamnog ispita upisuju redovno obrazovanje ili obrazovanje odraslih ovisno o svojoj dobi.

Obrazovanje redovnih i odraslih učenika izvodi se po istom nastavnom planu i programu. Osim stručnih predmeta, učenici pohađaju i općeobrazovnu skupinu nastavnih predmeta. Ukoliko su učenici istodobno upisani u neku drugu četverogodišnju srednju školu ili su je završili ne pohađaju općeobrazovnu skupinu nastavnih predmeta. Nastava je organizirana pojedinačno i skupno u sklopu pojedinih razrednih odjela ili u ansamblima.
Položenim završnim ispitom učenici stječu zvanje glazbenik pjevač/instrumentalist popularne i jazz glazbe.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne