Glasovir

Lokacije
Učilište za popularnu i jazz glazbu
Park Ribnjak 1
10000 Zagreb
Tel: 01/4818-592, 098/312-344
Fax: 01/4852-632
Program se glasovira izvodi u pojedinačnom obliku nastave i u najvećoj se mjeri oslanja na tradicionalnu glazbenu pedagogiju, te program osnovnih glazbenih škola.

Tijekom prvog i drugog stupnja nastava je organizirana jednom tjedno 45 minuta, a od trećeg do osmog stupnja je jednom tjedno 60 minuta. Sadržaj ovog predmeta obuhvaća smještaj kod glasovira, postav ruku i prstiju, pismenost u F i G ključu, različite vrste udara, ljestvice, tehničke vježbe, etide i veliki broj raznovrsnih skladbi u kojima učenici upoznavaju frazu, agogiku, uporabu pedala i drugo.

U program su glasovira uvrštene skladbe s područja klasične, popularne i rock glazbe. Polaznici upoznavaju i uvježbavaju izvođenje akordičke pratnje na temelju raznih ritamskih uzoraka čitajući uobičajene simbole akorda. Posebna se pozornost poklanja sviranju po sluhu, improvizaciji i učenju skladbi prema tonskom zapisu.

Izvođenje nastave

Nastava većine tečajeva Rock akademije traje osam stupnjeva po 17 tjedana ili ukupno četiri godine. Nastavni je plan i program 1. i 2. stupnja tečajeva Rock akademije potpuno isti kao 1. razred Osnovne škole za popularnu i jazz glazbu pa pozivamo učenike da iskoriste ovu pogodnost te u prvoj godini učenja pohađaju program osnovne glazbene škole kako bi ostvarili pravo na svjedodžbu prvog razreda. Kandidati do 10 godina starosti upisuju uvodne tečajeve i pojedinačnu nastavu s trajanjem nastavnog sata 30 ili 45 minuta ovisno o njihovoj dobi i zrelosti. Skupnu nastavu gitare, bubnjeva i pjevanja mogu upisati samo kandidati koji su navršili 14 godina. Ona se izvodi jednom tjedno 90 minuta.

Nastava bas gitare, glasovira, saksofona, trube te sedmog i osmog stupnja gitare, pjevanja i bubnjeva uvijek je pojedinačna i traje po terminu 45 minuta. Skupnu nastavu solfeggia i skupnog muziciranja mogu pohađati i mlađi od 14 godina uz uvjet da nisu mlađi od 10 godina. Polaznici mogu umjesto ponuđene skupne nastave odabrati pojedinačnu nastavu koja se izvodi jednom tjedno 45 minuta, ali tada plaćaju veći iznos školarine. Tada je broj sati pojedinačne nastave dvostruko manji od skupne, ali se zbog individualnog rada obradi i uvježba isti nastavni program.

Raspored pojedinačne nastave dogovara se na upisu i tijekom nastave imajući u vidu obveze polaznika, te raspored nastavnika i raspoloživih učionica. U slučaju manjeg odaziva polaznika za pojedine predmete tečajeva Rock akademije, Učilište zadržava pravo promjene planiranog broja sati ili njihovog rasporeda uz zadržavanje kakvoće nastavnog procesa. Isto tako, Učilište neće organizirati nastavu za jednog upisanog polaznika po uvjetima skupne nastave određenog stupnja. U tom slučaju, polaznik može zatražiti ispis ili doplatiti za pojedinačnu nastavu. Nastava je organizirana u jutarnjoj, poslijepodnevnoj i večernjoj smjeni tijekom čitavog tjedna osim nedjelje kako bi polaznici lako uskladili sve svoje obveze.

Raspored održavanja nastave dobija se pri upisu. Nastava počinje i završava prema kalendaru rada, a prekida se za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora i državnih blagdana. Polaznici moraju imati svoja ili posuđena glazbala kako bi mogli redovito vježbati i napredovati. Gitaristi i bas gitaristi, te polaznici synthesizera, saksofona i trube donose svoja glazbala na nastavu. Na nastavu solfeggia i harmonije polaznici trebaju nositi samo pribor za pisanje i kajdanku. U cijenu školarine nije uključen iznos troškova za nastavnu literaturu ili fotokopije.

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: ne
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne