Fitoaromaterapeut

Lokacije
Pučko otvoreno učilište Profokus
Gundulićeva 34
10000 Zagreb
Tel: 01/4856-386, 01/4856-387
Fax: 01/4856-387
Fitoaromaterapeut tijekom obrazovanja usvaja znanja o uporabi ljekovitih biljaka, njihovih ekstrakata, eteričnih ulja, u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije bolesti.

U verificiranom programu, osim temeljnih znanja iz anatomije i fiziologije, ističu se i osnove botanike i fitokemije, te biokemijske osnove biljaka i njihove ljekovitosti. Usvaja se znanje iz patofiziologije (organski temelji bolesti) i psihosomatske medicine temeljene na principima kineske tradicionalne medicine (psihosomatski uzroci i posljedice bolesti). Polaznik stječe znanja o uporabi ljekovitog bilja i eteričnih ulja za liječenje i prevenciju pojedinih bolesti.

Cilj praktične nastave je spraviti sve ljekovite oblike biljaka koji se mogu izrađivati bez složenijih tehnologija, od tinktura, vodenih ekstrakata, čajnih smjesa, uljnih macerata, preko sirupa, supozitorija, vagitorija, kapi za nos do kapsula i oleokapsula različitih tipova. Poseban dio praktične nastave obuhvaća izradu prirodne kozmetike, od tonika, ulja, pilinga, do složenih i modernih prirodnih emulzijskih sustava i sredstava za osobnu higijenu s najnovijim prirodnim generacijama tenzida.

POŽELJNE OSOBINE
Program je namijenjeni liječnicima/liječnicama, farmaceutima i drugim medicinskim djelatnicima koji u svojoj praksi primjenjuju ljekovito bilje i eterična ulja. Fitoaromaterapeut treba biti osoba koja je spremna pomagati drugima. Predznanje iz područja medicinskih znanosti nije nužno, ali osoba bez takvog predznanja treba biti spremna naučiti i sama razvijati i usvajati znanja tijekom cijelog svog rada u praksi.

GDJE RADE FITOAROMATRAPEUTI?

  • u tvrtkama i obrtima koje se bave savjetovanjem ljudi o primjeni biljaka, njegom tijela i masažom, izradom kozmetičko-toaletnih preparata, proizvodnjom dodataka prehrani, uvozom i izvozom dodataka prehrani i kozmetičko toaletnih preparata, konzultantskim poslovima u navedenim područjima
  • specijaliziranim trgovinama, i ovisno o prethodno završenoj edukaciji, i biljnim ljekarnama
  • na poslovima kategoriziranim u ostalim djelatnostima humane medicine

PROGRAM S PRAVOM UPISA U RADNU KNJIŽICU:
Program je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Nakon završetka obrazovnog ciklusa izdaje se uvjerenje s pravom javnosti, a polaznicima se stručno zanimanje upisuje u radnu knjižicu.

TRAJANJE PROGRAMA:
Dva semestra (jedna školska godina).

ODRŽAVANJE NASTAVE:
Cjelodnevna nastava svaka dva tjedna.

PROGRAM:

Anatomija i fiziologija
Usvajanje znanja o anatomiji i fiziologiji, kako je ljudsko tijelo građeno, kako funkcionira u zdravlju i kakvi su mehanizmi koji omogućavaju očuvanje zdravlja.

Botanika i fitokemijske osnove
Kroz kraći niz predavanja polaznici uče o ljekovitim biljkama, njihovoj građi, klasifikaciji, kemijskom sastavu, stječu znanja u prosudbi kvalitete biljaka i biljnih ekstrakata.

Praktična nastava fitoaromaterapije
Ovo je najopsežniji predmet u kojem stječu se znanja o patofiziološkim temeljima bolesti pojedinih organskih sustava, psihosomatska medicina, ali i praktična izrada ljekovitih oblika biljaka za pojedine bolesti i tegobe.

KAKO SE UPISATI:
Nakon informativnog razgovora u Učilištu potpisuje se ugovor o obrazovanju.

UVJET UPISA:
U program usavršavanja za obavljanje poslova fitoarometerapeuta/ice može se upisati osoba koja je završila srednju školu odgovarajućeg smjera ili bilo koju srednju školu uz prethodno najmanje dvogodišnje iskustvo na poslovima fitoaromaterapije.

DOKUMENTI POTREBNI ZA UPIS:

  • svjedodžba o završnom ispitu/maturi,
  • potvrda o državljanstvu - domovnica,
  • rodni list.

Predaju se kopije, a originali se donose na uvid.

POLAGANJE ISPITA:
Provjere znanja nakon svakog semestra.

ZAVRŠNI ISPIT:
Nakon odslušanog programa polaže se završni ispit u pisanom i praktičnom obliku.

ZAVRŠNI RAD:
Tijekom zadnjeg semestra polaznici dobivaju temu za vlastiti projekt, bilo teoretski ili praktični, koji trebaju napisati u obliku rada.

POSEBNOSTI PROGRAMA:
Centar Cedrus je kroz svoj rad prvi uspostavio profesionalan oblik edukacije, koji je ovim programom proširen u suradnji s učilištem Profokus. Ovaj program je najprofesionalnije osmišljen program iz područja fitoaromaterapije u Hrvatskoj.

Još informacija možete pronaći na WEB-u Centra Cedrus, našeg partnera u ovom programu. http://www.centarcedrus.hr

Certifikati:
  • Upis u radnu knjižicu: da
  • Certifikat: ne
  • Uvjerenje: da
  • In-house: ne
  • Svjedodžba: ne
  • Diploma: ne